arhelogija egipat

Arheološka otkrića u Egiptu

Nevjerojatna arheološka otkrića u Egiptu i okolo, 2007 godine, malteških arheologa otkrila su mnoge do sada nepoznate rituale starih Egipćana vezane za smrtne kazne, ubojstva ili smrti prilikom ratovanja, ali i relikvije koje su vezane za trgovinu. Uslijedilo je ispitivanje egiptologa kao i novinara pri čemu se ukratko otkrilo:

Istraživači koji su se upravo vraćali iz pustinje Sahare tvrdili su da su pronašli izuzetnu relikviju iz faraonskih vremena.
Mark Borda i Mahmoud Marai, s Malte, odnosno iz Egipta, promatrali su polje ogromnih izbočina na bokovima brda duboko u libijskoj pustinji nekih 700 kilometara zapadno od doline Nila kada su na velikoj stijeni koja se sastoji od hijeroglifskih zapisa, faraonske kartuše, pojavila slika kralja i druga faraonska ikonografija.
G. Borda nije želio otkriti točnu lokaciju kako bi zaštitio to mjesto.
Objasnio je dalekosežne implikacije nalaza za egiptologiju. “Iako vrlo aktivni u istočnoj pustinji, o čemu svjedoče nebrojeni natpisi koje su ostavili, postoji vrlo malo dokaza o prisutnosti starih Egipćana u mnogo većoj i oštrijoj zapadnoj pustinji.” – rekao je.

“Suglasnost među egiptolozima je da Egipćani nisu prodrli u ovu pustinju dalje od područja oko Djedefreove vodene planine. Ovo je brdo od pješčenjaka oko 80 kilometara jugozapadno od oaze Dakhla koje sadrži hijeroglifske natpise. Njegovo otkriće 2003. godine od strane njemačkog istraživača Carla Bergmanna izazvalo je senzaciju jer je proširilo djelovanje faraonskih uprava za neviđenih 80 kilometara dalje u nepoznatu i bezvodnu zapadnu pustinju. Nalazi koje smo upravo napravili je nekih 650 kilometara dalje!! Egiptolozi će ostati zapanjeni ovom viješću.” – rečeno je
Od samog početka preddinastičkih istraživanja, Sir W.M. Flinders Petrie je izvijestio o nekoliko bezglavih, ali naizgled netaknutih, ukopa tijekom svojih poznatih iskapanja u Naqadi 1895. Daljnja iskapanja u Gerzehu i drugim mjestima otkrila su još ovih neobičnih ukopa, ali u to vrijeme nije se moglo predložiti nikakvo zadovoljavajuće objašnjenje. U novije vrijeme, iskopavanja na neelitnom groblju u Hierakonpolisu provedena od 1996. do 2004. godine, otkrila su više ovih čudnih ukopa bez glave, osim 21 pojedinca čiji vratni kralješci nose tragove rezanja koji ukazuju na potpuno odrubljivanje glave. Pojedinci uključuju muškarce i žene u dobi od 16 do 65 godina. Broj i standardni položaj tragova posjekotina (obično na drugom-četvrtom vratnom kralješku; uvijek s prednje strane) ukazuju na napor daleko veći od onog koji je potreban samo za smrt normalne osobe. Standardni položaj također ukazuje da to nisu ozljede zadobivene tijekom normalnog ratovanja.
Na koncu, Tijekom tog razdoblja također se shvatilo da je središnji kamen u poznatom Tutankamonu pektoralu napravljen od libijskog pustinjskog stakla, koje se nalazi sjeverno od Gilfa, 700 kilometara zapadno od Nila. Egiptolozi su, međutim, zaključili da su egipatsku keramiku na stazi Abu Ballas tamo vjerojatno prenijeli drevni stanovnici pustinja koji su trgovali s Egipćanima, te da je Tutankamonovo prirodno staklo preko takvih pustinjskih naroda stiglo i do Nila.
Do danas neke stvari nisu do kraja utvrđene.