kromoterapija

Liječenja bojama ili kromoterapija

Liječenja bojama ili kromoterapija je drevna vještina i može se pratiti natrag do ranih antičkih, pa i prije antičkih vremena, no nitko ne zna koliko unatrag. Također postoje mnogi koji uopće ne vjeruju u ovu metodu liječenja te je smatraju besmislenom i što je još više pogrešno misle da je jedan od produkta new age tehnike. No tome nije tako.

Još su u Indiji koristili boju i ljekovite prednosti boja kao dio svog ayurvedskog ljekovitog medicinskog sustava od prastarih vremena. Prije korištenja liječenja u boji potrebo je znati historiju bolesti kako ne bi došlo do upotrebe pogrešnih boja od strane kromoterapeuta. Također treba uzeti u obzir životni stil, prehranu i općenito cijelu osobnost osobe kojoj je potrebno liječenje. Također treba pregled dermatologa kao  i koristite svoje intuitivne sposobnosti s vjerom tako da se zna da koristite ispravnu boju. U tome vam može pomoći kromoterapeut. Druga metoda je pokretanje prstiju niz kralježnicu i osjetiti različite senzacije kroz tijelo svake boje i intuitivno spoznati koja je boja u pitanju za određeni dio tijela u određenom trenutku ili stalna. Boje koje vidimo oko nas svaki dan i boje koje se odlučimo nositi i koristiti na razne načine u životu, sa svima njima imamo povezanost, zajedničku energiju i recipročna strujanja vibracije koji na nas utječu na različite načine.

Sve boje, bilo tamne, blijede, crne, svijetle ili između, imaju svoja svojstva u pogledu djelovanja na nas. Svaka osoba ima svoje osobne boje oko sebe – auru. Te se boje mogu promijeniti od jedne na drugu, ovisno o tome što se događa u nečijem životu, pa čak i kada se određena raspoloženja mijenjaju. Također, budući da jedruga osoba pored vas ili u nekom kontaktu s vama, samo za trenutak vaše boje aure mogu se promijeniti. Raspoloženja, kao i naši unutarnji osjećaji, kao kad smo tužni, umorni, sretni, bolesni ili ljuti, mijenjaju boje oko nas. Ove boje u našoj auri su u stalnom pokretu, čak i dok sjedimo i ne radimo ništa drugo, spavamo i pogotovo kad smo posvećeni samo sebi kao pri meditaciji. Oblik kromoterapije uključuje korištenje različitih obojenih komada svile ili drugih prirodnih tkanina, na različitim dijelovima tijela. Voditelj ili iscjelitelj usmjerava univerzalne životne energije za ulazak i liječenje fizičkog tijela korištenjem odgovarajuće boje za svaku pojedinu bolest. Iako svaka bolest reagira s određenom bojom, kromoterapeuti obično koristi svoju intuiciju ili poruke koje im govore gdje smjestiti svaku boju i na koji način, a i vremenski.

Znači li to da su oni koji liječe bojama vidoviti na neki način?