pikorua-veze

Pikorua: beskonačna petlja veza

PIKORUA: Maorska beskonačna petlja veza
Pikorua ili modernim jezikom rečeno: neraskidiva, beskonačna veza.
Maori su narod koji se oko 10 stoljeća naselio na teritorij Novog Zelanda i čija se kultura temelji i prenosi usmenim putem s obzirom na to da u početku nije bio uspostavljen pisani jezik, tako su simboli ili znakovi način na koji se izražavaju i danas, no u manje nego što je to bilo nekada u stara vremena, ali je tetoviranje ostao način među starijim generacijama kao znak prenošenja i pamćenja onoga što se događalo kroz povijest. Etnički i lingvistički imaju poveznicu s narodom Tahitija i Havaja. Njihova mitologija bogata je usmenim predanjima i legendama, sama riječ Maori znači: prirodno.
Pikorua, odnosno maorska beskonačna petlja simbolizira snažnu povezanost između dvije osobe. Ta povezanost može biti prijateljska, poslovna, krvna, ljubavna veza ili veza između naroda i kultura ako je pikorua trostruka. Pikorua sliči na dvije isprepletene paprati kojima nema početka ni kraja. Pikopiko je blijedo zelenamladica paprati, koja raste u hladovini vlažnih predjela novozelandskih šuma. Dublje duhovno značenje jeste međusobna komunikacija, veza tijela i duša, tjelesna i duhovna svjesnost.
Pikorua u današnje moderno vrijeme važi kao simbol, znak koji se najviše povezuje s ljubavi i ljubavnim odnosima, simbol koji donosi sreću. Vjeruje se u doživotno partnerstvo ako dvoje ljudi razmijene ovaj simbol ili ga tetoviraju na tijelu, mada nemamo potvrđenu točnost ovog vjerovanja. Beskonačna petlja: ove dvije riječi same po sebi ukazuju na neprekidnu povezanost, neraskidivost odnosa između partnera čak i u situacijama kada iz nekog razloga dođe do razdvajanja, taj neraskidivi odnos i dalje traje. Simbol Pikorua pokazuje kako pojedinci ponekad idu za svojim ciljem koji se čini suprotan na njihovom životnom putu, ali se uvijek vraćaju jedno drugome zbog svoje snažne veze, vječna ljubav. To isto važi i za prijateljske odnose.
Maori uz ovaj simbol imaju i druge mnogobrojne simbole koji su uvijek obilježje, znak koji upućuje, na nešto, nekoga, simbolizira nešto, no Pikorua je jedan od njihovih najpoznatijih simbola. Danas se ovaj simbol izrađuje od različitih materijala, drveta, metala, zlata ili srebra, t se može nositi kao privjesak, lančić ili narukvica ili prsten.